De la o vârstă fragedă, am avut o mini agendă, pe care o utilizam pe post de carte telefonică. Mai mult, trebuia să țină locul unui jurnal, dar încă nu-mi descoperisem pasiunea pentru scris. Aceasta a venit câțiva ani mai târziu.
O altă îndeletnicire a vârstei era că ștampilam orice hârtie, document ce trecea prin mâinile mele. De asemenea, eliberam hârtii pe bază de chitanțe și le personalizam cu o ștampilă pentru copii. Prin urmare:
Aș ștampila anii pentru că fiecare an și-a pus o amprentă vizibilă asupra vieții mele și a evoluției mele, ca și om. Unele perioade poartă ștampile mai șterse, pagini îngălbenite de timp, așa că le-am arhivat pe retină.Altele sunt mult mai pregnante în amintirea mea, așa că le poț descifra mesajul și data.
În ziua de astăzi, ștampila o utilizăm cu rol de etichetă, marcă pentru persoanele din viața noastră, unele cu rol stătător, altele doar în trecere.E ca și cum le-am supune unui filtru propriu, o scanare pe orizontală și verticală cu raze infraroșu, apoi le aplicam ștampila definitivă. În unele cazuri, temporară, dacă se mai revine asupra etichetei.
Mă întreb, oare tușul ei se va epuiza vreodată? Sau poate se realimentează din propria cerneală.
Atâta timp, cât aplicăm aceeași ștampilă pentru toată lumea, nu observ nici o diferență. Zic, să-i mai schimbăm forma: de la rotundă la dreptunghiulară sau chiar personalizată.
Pentru zona office, sunt cele deja știute. Apelez la personalizare pentru a o alinia cu preferințele mele. Nu am nici o pilă, dar am găsit locul perfect pentru a mea ștampilă. Poartă numele de Colop. Oare pentru că face etichetări de top sau pentru că sunt de durată, încât nu le șterge, nici timpul? Ne convingem, îndată.
Mergem la Colop, în pași galop. Eu prefer lucrurile altfel, deci și stampila doresc să poarte amprentele personalității mele. Voi adauga printer-ului tușa finală, care să mă reprezinte. Voi alege cu grijă literele, semnele și nuanța sa, deoarece nu-mi doresc doar o ștampilă, ci și un mod prin care să mă diferențiez. Mă bucură faptul că am posibilitatea de a-mi alege un imagecard care să spună mai multe despre mine, decât aș putea eu.
Știu că perioada scrisorilor a apus demult, dar totuși în amintirea acestor timpuri, mai există servicii care le redactează de mână. Totodată scrisorile poștale aveau farmecul lor, deoarece purtau “ștampila” scriitorului. Era un mod de a le diferenția, niciuna nu semăna cu cealaltă, se deosebeau prin unicitate.Astăzi, aproape toate mesajele par a fi scoase la indigo, le scoatem cu copy, paste și le trimitem destinatarului. Deci, unde găsesc o datieră imprimată cu originalitate?
La Colop, le găsesc în forme și culori variate.
Mi-am pus ștampilă pe buzunar.La propriu și la figurat
Urmele pe care le lasă timpul, nu sunt întotdeauna vizibile. Însă, cele ale unei ștampile nu trec neobservate. Nu doresc să-mi pătez “imaginea”, dar acele câteva pete de cerneală de pe buzunarul cămășii, mă cam dau de gol. Nu pot să le absorb complet, așa că vor rămâne amprentele…dacă îmi port ștampila după mine. Găsesc ca și soluție, o ștampilă multifuncțională, care se promovează: “Poartă-mă cu tine!“. Mă însoțește oriunde și mă curăță și de pete. Mi s-au pus pata ștampila pe tine.
Raportându-mă la rolul ei clasic, acela de validare a unui document, l-aș putea extinde puțin. În viața de zi cu zi, în ceea ce înterprindem, avem nevoia de o confirmare, de garanția că am realizat lucrurile conform așteptărilor. Adesea, acțiunile noastre sunt ștampilate ca fiind corecte sau greșite, suntem evaluați ca fiind superiori sau inferiori celor de lângă noi.Până și gândirea noastră poartă ștampila unei anumite ideologii sau concepții. Însă, toți purtăm asupra noastră greutatea ștampilei perfecțiunii. Încadrarea într-un anumit tipar, cu litere de lege, potrivirea într-o anumită formă:rotundă, dreptunghiulară.Dacă schimbăm perspectiva, nu mai corespundem.
În medie, o ștampilă o poți aplica între 5000 și 10000 de ori. Tu, de câte ori ai pus “ștampila” persoanelor din viața ta? Te-ai gândit, înainte să o aplici, că aceasta poate lăsa urme sau se poate imprima pe viață, pe materialul sufletului? De cele mai multe ori, judecăm ca în afaceri, rece și rațional. Ștampilarea unui document implică responsabilitatea și acordul tău pentru o anumită acțiune, în timp ce “ștampila” aplicată unei persoane se rezumăn la modul în care alegem să citim “suportul”.Hârtiile rămân dovezi în arhiva timpului și certifică autenticitatea, dar sufletul nu se mai recunoaște, nici el, după atâtea etichetări diverse.