Hota de bucatarie este importanta daca obisnuiesti sa gatesti la tine acasa. Iar daca gatesti des este mai mult decat necesara. Cum alegi hota potrivita bucatariei tale? Ce caracteristici are cea mai buna hota?
Dorinte electrocasnice iti ofera toate informatiile de care ai nevoie ca sa alegi hota potrivita! Iar daca citesti pana la capat o sa afli si recomandarile mele: 4 cele mai bune modele de hota de pe piata noastra.
Primul aspect la care trebuie sa fim atenti este cat de des si cat de elaborat gatesti. Eu gatesc des spre foarte des. Asta pentru mine a insemnat ca am avut nevoie de o hota puternica cu o capacitate de absorptie mare.
Te-ar putea interesa și: Ce mașină de tocat să cumperi?
Cum se calculeaza capacitatea de lucru a hotei pentru a se potrivi bucatariei tale? Se calculeaza volumul bucatariei si se inmulteste cu 10: L*l*h*10=capacitate absorbtie (mc-metri cubi ).
Cu cat mai mare acest indice cu atat mai eficienta actiunea hotei. Astfel ca iarna sau vara ai confort: termic, de umezeala si olfactiv in bucatarie. Asta ca sa nu mai vorbesc de depunerile de grasime pe mobila de-a lungul timpului!
Hota poate lucra in doua moduri: recircula aerul prin filtre si il da inapoi in bucatarie curatat sau evacueaza aerul afara din camera cu ajutorul unui burlan, de regula cu diametrul de 120 mm.
Sunt modele de hota care au ambele caracteristici optând intre ele prin actionarea unei clapete. Iarna poate e avantajos sa folosesti hota pe recirculare pentru ca pastrezi caldura in casa dar vara este un impediment serios.
Dupa modul in care vor fi asamblate vorbim de mai multe tipuri de hote:
Hota tip insula: este agatata de tavan, deasupra statiei de gatit. Poate fi pusa la diverse inaltimi datorita elementelor telescopice, arata profi si dau un aspect profi bucatariei. Este bine ca latimea hotei sa fie mai mare cu 10 cm fata de statia de gatit si inaltimea la care va fi pozitionata sa fie cea recomandata de producator.
Hote decorative de perete: Sunt oblice sau verticale si sunt o soluție atunci când statia de lucru este lipita de perete si nu este nici atat de mult spatiu in bucatarie. Este totusi o solutie extravaganta.
Hota retractabila la nivelul blatului: este incorporata in blatul de lucru si se ridica la nevoie si absoarbe aburul si caldura printr-o fanta superioara. Randamentul nu este foarte bun mai ales daca se gateste intens.
Hotele de tavan: sunt discrete, trebuie montate in zona statiei de lucru, de regula sunt puternice, sunt o alternativa la hoteluri suspendate
.
Hote de perete tip semineu: sunt o alegere potrivita daca statia de lucru este lipita de perete. Pot fi cu recirculare sau evacuare. Sunt un model intalnit des fiind elegant.
Hote integrate in elementele bucatariei: sunt ascunse vederii, puse intr-un dulap de exemplu. Sau mai putem vorbi aici de electrocaanice cu dubla functie cum este cuptorul cu microunde cu hota incorporabila.
Hotele conventionale: cele mai des intalnite, se pot monta sub un perete sau se pot prinde pe acesta.
Este important sa fie deasupra statiei de lucru ai sa fie mai mare decat aceasta cu minim 10 cm. Acest tip de hota este de altfel cel pe care il am.
Elemente importante ce trebuie discutate acum se refera la functii, dotari, ilumimat, materiale, filtre, consum, automatizare, functii smart. Dar sa le analizam pe rand.
Materialele din care sunt facute hotele trebuie sa fie de calitate, sa se stearga usor de depunerile de grasime, sa nu se pateze in timp, sa reziste la actiunea aimultana a caldurii, aburului si grasimii. Inoxul este cel mai imdicat dar putem intalni si otel, aluminiu, materiale plastice, sticla, tabla.
Filtrele sunt foarte importante. Ele opresc mirosul, grasimea, aburul in exces. Este importanta usurinta cu care se curata, perioada de timp la care trebuie schimbate. Filtrele pot fi deci lavabile sau de unica folosinta. Pot fi din material textil, hartie sau tesatura metalica, inox. In functie de model trebuie urmarit cat de usor se gasesc filtrele potrivite.
Functiile hotei sunt clare: evacuare, curatare, purificare, recirculare si odorizare a aerului din spatiul de gatit. Hota poate avea si functia de iluminare a statiei de gatit cu un bec sau doua, cu neon sau led.
Unele hote au senzori care le modifica activitatea in functie de cat de intens se gateste. Se pot chiar si programa sa functioneze un timp suplimentar peste timpul de gatire pentru a elimima total aburul si mirosul.
Hotele au 1, 2, 3 sau mai multe nivele de intensitate la care poate lucra. Ca cat maimulte cu atat mai versatila este folosirea hotei. Modelele cu senzori se adapteaza singure la regimul de lucru.
Zgomotul pe care o hota il face este un aspect ce pare banal dar este foarte important. Valorile normale sunt in jur de 50-60 db dar daca hota este prevazuta cu doua motoare poate fi mult mai zgomotoasa acesta fiind un impediment mai ales când lucreaza la viteza foarte mare.
Consumul unei hote nu este chiar mic, nu are clasa economica avansata o hota! In medie 150 klw pe an la o folosire normala.
In ultima perioada au aparut si hote smart, cu televizor incorporat sau care pot fi controlate cu smartphone-ul. EEEEE! Ceva de vis!
Preturile sunt in functie de marca, calitate, materiale, putere si design variate. De la 150 de ron pana la mii de ron. Stiu ca vei face alegerea perfecta stiind acum atattea lucruri.
Iata si recomandarile mele!
Hota traditionala Heinner XCH-450S, Putere de absorbtie 323 mc/h, 2 motoare, 60 cm, Inox
2 motoare, inox, fiabila, nepretentioasa, pentru uz casnic normal, o alegere buna! Pret in jur de 230 lei.
Incorporabila, 3 viteze, filtru metalic, randament bun, marca buna, nu foarte zgomotoasa! O alegere interesanta! Pret in jur de 500 de lei!
Hote KÜGERR D 100 – 60cm, Decorative, Silentioase, Puternice, de Perete, Putere Absorbtie 983 mc/h, Inox – Aspirator
Un electrocasnic middle to hight, putere mare, silentioasa, economica, cinci viteze, control digital – un star si un pret pe masura: 1300 lei.
Hota LDK CXW 228 Q213, Putere absorbtie 720 mc/h, 1 motor, 90 cm, Inox
Inox, silentioasa, frumoasa, puternica, moderna – aceasta e alegerea mea! Pretul este in jur de 800 de lei.
Dacă ai recomandările tale, spune-ne și nouă! Dacă ți-a plăcut articolul și a fost folositor dă un share, un like! Poate va ajuta și pe altcineva!
O zi bună și DORINTE ELECTROCASNICE îndeplinite!