Ce trebuie sa faci si, mai ales, sa nu faci, atunci cand participi la un astfel de eveniment din postura de oaspete
Cand cineva din cercul de prieteni sau din cadrul familiei se casatoreste, exista tot felul de etichete, traditii si reguli care le guverneaza comportamentul. Dar stiati ca si pentru cei invitati exista anumite reguli cu ceea ce ar trebui sau nu sa faca la o nunta? Priveste si ia in considerare etichetele absolut necesare pe care trebuie sa le respecti atunci cand esti la nunta, pentru a te asigura ca nu vei comite nicio greseala care ar putea sa umbreasca aventura celor dragi.
Reguli generale
Da un raspuns prompt invitatiei. Cuplul va lua mai multe decizii in functie de numarul de oameni care confirma ca vor participa la nunta. Numarul oaspetilor afecteaza organizarea completa, de la modul in care sunt asezate mesele, la numarul de meniuri achizitionate, la comanda catre firma de catering care pregateste alimentele. Daca trebuie sa anulati prezenta dupa ce ati acceptat deja invitatia, faceti acest lucru cat mai curand posibil. Cuplul poate avea o marja de timp in care sa ofere un numar final de participanti restaurantului sau organizatorilor. In cazul in care apare ceva in ultimul moment insa, nu suna mirii, pentru ca s-ar putea sa fie prea ocupati cu pregatirile de ultim minut si stabilirea detaliilor. Trimite un e-mail cu scuzele de rigoare. Nu aduce un cadou de nunta, desi filele de cec sau plicurile cu bani sunt adecvate. Daca doriti sa oferiti un cadou tinerilor casatoriti, o puteti face inainte sau dupa ziua nuntii. De fapt, aveti la dispozitie pana la un an dupa nunta pentru a oferi un cadou. Poti trimite un cadou, chiar daca nu participi. Chiar daca nu sunt obligatorii, se obisnuieste totusi sa se trimita un cadou fericitului cuplu, chiar daca nu participati la nunta.
Imbracati-va in mod corespunzator. Codul vestimentar poate fi gasit uneori pe invitatia la nunta. Daca nu, puteti cauta indicii privind formalitatile orei din zi si locului de desfasurare pentru a determina ce tinuta este adecvata. Daca totusi aveti dubii, sfatuiti-va cu ceilalti invitati sau apropiati ai cuplului pentru clarificare.
Reguli privind ceremonia
Nu intarzia! Ora mentionata pe invitatie este momentul in care ceremonia va incepe, insa oaspetii sunt asteptati sa soseasca din timp, macar cu 15 minute mai devreme. Nu face fotografii in timpul ceremoniei. Nu numai ca vei distrage atentia altor persoane, insa l-ai putea chiar incurca pe fotograful oficial. Lasa capturarea imaginilor in mana profesionistilor si respecta sanctitatea ritualului. Acorda atentie programului de nunta in cazul in care ti s-a oferit unul. Multe ceremonii au parti in care adunarea se ridica sau se asaza. Programul sau oficiantul va poate spune cand sa faceti acest lucru. Daca nu, urmeaza exemplul altora din jur.
Bucura-te, distreaza-te si spune fericitului cuplu ca esti emotionat pentru ei!