Cum stii care este presiunea recomandata la masina ta?

Accidente in traffic se pot intampla oricui, dar, daca veti acorda atentia cuvenita cauciucurilor si mai ales presiunii de umflare a acestora, puteti preveni sa fiti implicati intr-unul. Studii efectuate de specialistii in managementul traficului arata ca, din totalul accidentelor rutiere, aproximativ o zecime sunt cauzate de starea proasta a cauciucurilor. Dincolo de ingrijirea pentru siguranta ta si a familiei tale, mentinerea unei presiuni recomandate in pneuri te va ajuta sa conduci automobilul mai bine, sa cresti durata de viata a cauciucurilor, sa optimizi consumul de carburant si, nu in ultimul rand, sa protejezi mediul. Cum puteti insa afla care este presiunea recomandata a cauciucurilor dumneavoastra?

Sunt cateva cai de a invata despre acest lucru. Cititi manualul de service al automobilului dumneavoastra. Acesta contine toate informatiile de care aveti nevoie, incluzand aici dimensiunile cauciucului, latimea, aspectul si indicele de incarcare, toate la fel de necesare atunci cand vrem sa le umflam la o presiune adecvata. Tineti cont de faptul ca producatorii de masini va sugereaza, de multe ori, ca presiunea in pneuri influenteaza consumul de carburant, modul de rulare si confortul in habitaclu.

Verificati eticheta de pe anvelopa. Aceasta contine, de obicei, urmatoarle informatii: marimea recomandata pentru diferitele tipuri de jante, greutatea neta a masinii pe care o suporta, precum si sarcina maxima la incarcare. In general, gasiti aceste infrmatii si pe capacul torpedoului sau in interiorul usii de la portbagaj. Unele autovehicule au afisate aceste caracteristici in alte locuri. Spre exemplu, la Volkswagen se regasesc pe usita de la alimentare, in vreme ce la unele modele de Nissan, caracteristicile sunt afisate in partea din fata a consolei pentru odihnirea bratului.

Mai poi, nu ezitati sa intrebati mecanicul despre asta. Unii proprietari cred ca presiunea recomandata in pneuri este variabila fata de cea indicata pe eticheta. Ei se bazeaza in aceasta apreciere pe marca anvelopei, pe marime, pe designul ridurilor, pe latime sau flexibilitatea materialului din care sunt construite cauciucurile. Sunteti deja confuz? Aunci, nu ar fi rau sa apelati la mecanicul dumneavoastra. Acesta va poate spune cu exactitate care ar trebui sa fie presiunea optima pentru autovehiculul dumneavoastra.

Nu in ultimul rand, verificati pe internet. Veti gasi aici inclusiv instumente de masurare, in eventualitatea in care placuta dumneavoastra de cauciuc este deteriorata sau ati pierdut manualul de service al masinii. Tipariti doar “instrumente de masurare a presiunii in pneuri” in motorul de cautare si veti gasi o lista intreaga de site-uri de profil, care va vor acorda aceste sfaturi gratis. Introduceti apoi datele masinii, precum marca, modelul si anul de fabricatie, iar internetul le va gasi pentru voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *