Un mare luptator anticomunist a murit, chiar de ziua lui, nestiut de nimeni

S-a nascut in data de 21 aprilie 1942, in comuna Mateesti, judetul Valcea. A crescut într-o familie de agricultori, alaturi de patru frati. La 18 ani, s-a mutat la București, pentru a studia. In 1968, a fost angajat ca operator în Televiziunea Romana (TVR). La acel moment era deja descris in arhivele Securității române ca un „element periculos.”

A fost impresionat de sindicatului polonez Solidaritatea (Solidarnosc) si a incercat sa puna in aplicare aceasta idee in Romania. In anul 1982, a scris un manifest prin care a infiintat „Miscarea pentru Libertate si Dreptate Sociala in Romania” (MLDSR), al cărui scop a fost de a transforma Romania intr-un stat democratic si pentru restabilirea granitelor istorice. Printre altele, a cerut infiintarea sindicatelor libere, precum si reforme in economie, educatie, cultura si servicii sociale. Co-fondatori ai organizatiei au fost inginerul Gabriele Beianu, proiectantul Viorel Vicovan, muncitorul Dorin Grigore Mindrila, studentul Cornel Tomescu, mecanicul Ion Nicolici, editorul Daniel Mitrache, electronistul Cristian Haltrich si profesorul Stefan Chisca.

La începutul verii anului 1983, Securitatea a aflat de aceasta organizatie si a inceput sa-i urmareasca pe membrii sai. Casa sefului organizatiei a fost perchezitionata in secret pe 31 august, in scopul de a strange probe incriminatorii. Pe 27 ianuarie 1984, ca „sef al contra-revolutionarilor” si pentru „crime impotriva securitatii statului” a fost condamnat la doisprezece ani de inchisoare, iar sapte dintre co-fondatori, la cate cinci ani de închisoare fiecare. In total, au fost anchetate 80 de persoane.

Aceste lucruri au venit, intr-un tarziu, la cunostinta lumii occidentale. In ianuarie 1987, Debrouwere, unul dintre liderii Partidului Comunist din Belgia, precum si organizatia Amnesty International au militat pentru eliberarea sa. La 26 ianuarie 1988, prin aplicarea Decretului nr. 11, pedeapsa i-a fost redusa la jumatate, astfel incat si el fost eliberat in septembrie 1989, dupa ce ispasise pana atunci sase ani, prin diferite închisori pentru detinuti politici, inclusiv institutiile din Rahova, Jilava si Aiud.

Pe 12 decembrie 1989, dupa doar trei luni de la eliberarea conditionata, a fost arestat din nou si anchetat pentru ca Securitatea a descoperit niste poezii si alte inscrisuri ostile conducerii comuniste. Norocul sau a fost ca, peste doar 10 zile, a sosit Revolutia si astfel a fost eliberat din nou.

Dupa Revolutia romana din 1989, a fost reangajat la TVR unde a luptat pentru infiintarea Sindicatului Liber al SRTV, drept pentru care a fost ales liderul acestuia. A demisionat, in semn de protest impotriva cenzurii si a politicii de personal, in martie 1995 si, cu acest prilej, a intrat si in greva foamei. Scopul acțiunii a fost obținerea independenței postului național de televiziune.

După 36 de zile de greva a foamei, slabit complet si cu sanatatea subreda, a renuntat pe 6 aprilie, considerand ca protestul sau „in forma sa actuala, nu mai este de folos”. Alti cativa membri de sindicat, care au facut si ei greva foamei, in semn de solidaritate, au încheiat, de asemenea, protestul lor. Dupa acest eveniment, el a fost repus in fruntea sindicatului RTVR, până la retragerea sa definitiva, in 2005.

Pe data de 21 aprilie 2013, chiar de ziua sa, el a trecut intr-o alta dimensiune. Presa nu a publicat nimic despre acest eveniment, nici macar colegii din TVR. Desi a fost o personalitate cunoscuta atat in tara cat si peste hotare, si dupa ce si-a dedicat intreaga sa viata luptei pentru dreptate si libertate, nici la ora actuala el nu are macar o pagina pe Wikipedia. Rusinos.

Se numea Dumitru Iuga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *