Studiu social: Care este șirul psihologic provocat de rețelele de socializare?

Studiu social

Ce s-ar întâmpla dacă am da like la absolut tot ce vedem pe o rețea de socializare?

Am citit la știri ceva legat de un dezvoltator, pe nume Rameet Chawla, care a realizat cândva un script care dădea like-uri la absolut toate postările care îi ieșeau în cale.

Acest proces i-a confirmat următoarele lucruri:

  • Contul său de Instagram creștea cu aproximativ 50 de followeri pe zi.
  • Era invitat la mai multe petreceri în oraș.
  • Era oprit pe stradă de oameni care îl cunoșteau de pe internet.
  • Toți prietenii lui îl încurajau să posteze mai des. Rameet a spus: „E ca și cum ar fi frustrați, tot caută să îmi ofere ceva în schimb, drept semn de recunoștință.”
  • Like-urile, comentariile și postările pe care le împărtășim pe rețelele de socializare pot părea adesea lipsite de importanță, dar ele totuși contează. Acestea se referă la unele dintre elementele care ne fac oameni, dependențele, dorințele, anxietățile și bucuriile noastre.

Cum ar fi dacă am putea înțelege psihologia rețelelor de socializare și am folosi aceste cunoștințe pentru a aduce clienții mai aproape, pentru a le oferi mai mult din ceea ce vor și pentru a crea relații mai bune?

Daca vrei sa folosesti retelele de socializare doar pentru a agata, pentru aventuri de o noapte, iti sugerez in schimb sa citesti acest articol: Cum sa faci sex fara sa te implici?

Am avut privilegiul suprem să vorbesc despre acest subiect la Mozcon, o conferință de marketing informativ online super distractivă susținută de prietenii noștri de la Moz. Sunt bucuros să împărtășesc cele mai importante cu tine!

Apropo, dacă sunteți interesați de conferințe de marketing informativ, în această perioadă, online, vă las aici un link pentru 14-15 iulie 2020: click aici. Se merită!

Cu ajutorul internetului și al câtorva colaboratori de pe Linkedin.com, am reușit să „efectuăm” acest studiu biologic, oarecum, dintre rețelele de socializare și noi.

REȚELE DE SOCIALIZARE: DOPAMINA ȘI OXITOCINA

Dependența față de social media nu este în capul nostru. Este destul de reală, datorită a două substanțe chimice pe care creează creierele noastre: dopamina și oxitocina.

DOPAMINA

Oamenii de știință credeau că dopamina este o substanță chimică care provoacă plăcere în creier, dar acum știm că ceea ce creează de fapt este dorința. Dopamina ne determină să căutăm, să dorim și să căutăm.

Dopamina este stimulată de imprevizibilitate, de informații mici și de indicii de recompensă – cam exact condițiile exacte ale rețelelor de socializare.

Atracția dopamine este atât de puternică, încât studiile au arătat că oamenii rezistă mai bine țigărilor și alcool-ului decât tweeting-ului (Twitter). Wow! Mă rog, în mediul adolescenților tweeting-ul este înlocuit cu navigarea pe Instagram.

OXITICINA

Faimoasa substanță chimică recunoscută pentru replica „e chimie între voi”. Da, oxiticina este eliberată de creier când te săruți sau te îmbrățișezi cu cineva.

Sauu, când dai un Tweet, postezi pe Instagram sau Facebook. În doar 10 minute de socializare „intensivă”, nivelul de oxiticină poate crește până la 13% – vârf hormonal echivalent cu cel al persoanelor în ziua nunții lor.

Odată cu apariția rețelelor de socializare în viața ta, vei avea următoarele beneficii:

  • scăderea nivelului de stres
  • sentiment de dragoste
  • încredere
  • empatie
  • generozitate

Drept urmare, utilizatorii de social media s-au dovedit a fi mai încrezători decât orice utilizatorul mediu de Internet. Există o posibilitate de +43% ca un utilizator al unei rețele de socializare să aibă mult mai puțină încredere în oameni decât un simplu utilizator de internet.

DE CE?

Simplu. Fiind utilizator de Facebook/Instagram vei vedea constant cât de ușor pot anumite materiale să ajungă la marea majoritate, așa că brusc ești conșient/ă de riscurile pe care ți le asumi în momentul în care trimiți prin internet anumite informații sau materaile „sensibile”, pentru simplul fapt că știi cât de ușor le poate afla întreaga lume.

Deci, între dopamină și oxitocină, rețelele de socializare nu numai că vin cu multe sentimente grozave, dar este foarte greu să nu îți dorești mai mult. Constant vei simți nevoia de a petrece mai mult timp pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *