De ce nu progresam ca oameni: un subiect destul de interesant, din care pJoti deriva nelimitat. Dar sa nu ne axam pe negatie, ci sa ne concentram pe ramura productiva. In majoritatea situatiilor esuam deoarece punem problema gresit, astfel incat nu abordam corect evenimentul.
Cine vrei sa fii? In primul rand ca sa progresezi ca persoana, trebuie sa iti impui un target, cine vrei sa fii – noul tu. Poti sa iti doresti sa ajungi un antreprenor de succes, un parinte bun sau doar sa te descoperi.
Astfel intervine personalitatea si factorul emotional, care influenteaza fiecare persoana sa faca anumite alegeri. Probabil ca suna egoist, dar cea mai importanta persoana, pentru tine, esti chiar tu.
Ia o agenda
Un inceput bun ar fi sa iei o agenda, o foaie de hartie sau sa scrii cu un marker pe un perete (ideea sa fie la vedere) ce iti doresti de la viata. De fapt nu, scrie ce iti doresti de la tine! Scrie niste cuvinte-cheie sau chiar structuri de cuvinte care sa te motiveze.
Gandeste-te ca ai un obicei nociv tie: fumatul (exemplu). Scrie pe un biletel: “Astazi nu voi fuma” si lipeste-l la vedere prin casa, iar in timp ce te indrepti spre bucatarie pentru tigara de dimineata, vei vedea biletelul si vei spune “astazi nu”. In loc sa faci un obicei prost, ai putea face ceva mult mai util, cum ar fi sa faci cateva exercitii de inviorare.
Gandeste-te ca ai un deadline pentru facultate. Trebuie sa faci un proiect, dar in fiecare zi, bagi scuza aia ieftina “ma apuc mai incolo, am timp”. Scrie pe un post-it motivul pentru care ar trebui sa te apuci chiar acum de treaba. Daca te motivezi destul de bine, te vei convinge sa incepi.
Doua intrebari foarte importante, invatate din cartea “Mentalitatea Ultra” de Travis Macy sunt CE si DE CE.
Intreaba-te DE CE atunci cand vrei sa ramai motivat, plin de energie si sa eviti tentatiile. Dar daca te confrunti cu un obstacol deosebit de dificil, necunoscut, neasteptat sau care necesita o perioada de acomodare, trebuie sa te concentrezi la CE ai de facut.
Cine esti? Cred ca toata lumea se asteapta sa spun “Faci o lista cu defectele tale, incerci sa le indrepti si vei deveni super tare la orice”. Faci acest lucru si 30% din treaba e gata. Intr-adevar, realizeaza o lista cu defectele tale; trebuie sa te cunosti cat mai bine, astfel iti vei cunoaste limitele si vei stii unde mai ai de lucrat.
Cartile te pot ajuta sa evoluezi ca persoana. Iubitorii de carti au astfel un atu in evolutia lor.
Alt lucru foarte important, dar tot 30%, este sa stii la ce esti bun. Esti inginer (exemplu), iar un copil te intreaba ce stii sa faci; poti raspunde “construiesc lucruri utile tie si altor oameni; ma pricep la numere”. Ok, simplu.
Dar daca esti intrebat la un interviu ce stii sa faci? Nu poti spune doar atat, trebuie sa aduci argumente solide si dovezi ca esti capabil sa gasesti o solutie tehnica fiind o persoana perseverenta. Drept urmare, imparte o foaie in doua si scrie calitati si defecte.
Stii la ce esti bun, stii la ce nu. Felicitari, mai ai un singur pas pentru a te perfectiona: lucreaza astfel incat sa ajungi cel mai bun in ceea ce faci (daca esti un fotograf si te pricepi la fotografii astronomice, dezvolta aptitudinile acestea si incearca sa ajungi cel mai bun la capitolul ales), dar in acelasi timp sa iti dezvolti o latura polivalenta (esti bun la fotografii astronomice, dar trebuie sa stii sa faci si fotografie tip portret pentru a te numi “fotograf profesionist”).
Lucreaza la calitatile si defectele tale
Astfel, lucrand la calitatile si defectele tale, faci restul de 40% din treaba. (nu uita sa adaugi perseverenta, sa inveti ceva din fiecare experienta si sa asculti criticile altora – oricat de neplacut este sa nu ai dreptate).
Cine ai fost? Cred ca cel mai important este sa inveti din greseli. Un caracter puternic se manifesta in momentele in care nu esti in zona de confort.
Consider ca aceste momente sunt cele mai bune lectii de viata: cand esti pus in fata a doua decizii sau cand trebuie sa alegi dintre totul sau nimic, asemenea clipe te pot invata nenumarate lectii; trebuie doar sa stii sa interpretezi fiecare intamplare.
Dupa fiecare esec, primele sentimente te definesc: te refugiezi in alcool si adopti un comportament distructiv sau cauti ajutor in oameni apropiati, te retragi si meditezi asupra faptelor si te perfectionezi?
Dupa orice infrangere incerc sa ma intreb daca a fost vina mea sau daca a intervenit un factor extern. Daca a fost vina mea, ma gandesc daca am actionat corect comportamental, daca am adus argumente valide si daca am abordat problema eficient. Daca motivul este unul extern, spre exemplu un om, incerc sa ma transpun si sa ma gandesc ce motive i-am dat individului respectiv sa ajunga la o decizie ce are sa ma puna in dificultate.
Trebuie sa reflectezi, sa fii un aspirant, sa te bucuri cand trebuie si sa ai un caracter auto-critic cand este necesar.