Articolul asta nu ar trebui sa fie ceva care sa te sperie, sa te faca sa fii sceptic asupra oricarui om, e doar ceva ce simteam nevoia sa scriu acum, niste randuri care sa te ajute sa eviti niste situatii ce iti poti dauna.
In general, doar dupa ce un eveniment nefast a avut loc, incepem sa ne punem problema “Ei da, trebuia sa ma gandesc din timp la asta, trebuia sa-mi iau niste masuri de siguranta”. Spre exemplu, voi incepe cu un eveniment personal, care mi-a dat batai de cap: mi-am pierdut mii de fisiere de pe telefonul mobil dupa ce acesta s-a defectat fara nici un avertisment. Si bineinteles, contactele, muzica si aplicatiile au fost recuperate, dar fisierele video/media au disparut pe veci, probabil in eter. Cum am abordat situatia dupa ce am finalizat impedimentul?
In prezent fac backup-uri lunare la telefon si laptop (da, si la laptop, pentru ca se poate intampla orice) si imi organizez toate fisierele pe luni, ani si categorii. Iti recomand sa faci asta.
Ca un apropo la telefoane, mergi si cumpara o husa acum, sigur vei regreta cand telefonul tau valoros se va sparge. Precautia in drumetii. Alta intamplare, tot personala, unde precautia m-a ajutat mult. Intr-un ride de MTB, singur, am comis o greseala la una dintre coborari, iar roata din fata a bicicletei a intrat intr-o groapa adanca, parca din ambitie pusa acolo de Univers, restul fiind fizica pura.
Spre norocul meu purtam o casca, iar spre si mai marele noroc era una full face. Nu numai ca mi-a absorbit impactul, dar probabil m-a salvat de la ceva mult mai grav.
Daunele au fost minime, printre altele m-am ales cu o haina sfasiata, o cicatrice pe bratul drept, niste roti descentrate, un umar aproape dislocat, un cozoroc de casca full face terminat, o montura de camera action sfaramata si un drum lung si dureros pe jos, pana acasa. Restul detaliilor sunt irelevante, ideea e ca am invatat sa fiu mai atent si sa imi iau niste masuri suplimentare de precautie. Drept urmare am mereu echipament de protectie, o modalitate de a lua legatura cu alte persoane in caz de eveniment nefericite, tot timpul anunt pe unde plec (am prostul obicei sa plec singur, ceea ce e parte din personalitatea mea: nu recomand) si la ture mai lungi am o trusa improvizata de prim ajutor.
Precautia online. Vorbind cu alti oameni, mai aud lucruri care i-au devastat pe moment, si le-au cam pus bete in roate; lucruri care nu trebuiau sa se intample. La un proiect national din Bucuresti, am intalnit un tanar care devenise dintr-o data foarte precaut in domeniul bancar. Spunea ca i se sparsese contul bancar, disparand 5000€. Si nu a fost genul ala de hackereala, neh, pur si simplu era conectat pe telefon cu contul bancar.
Si-a pierdut telefonul, iar pe langa telefonul pierdut, contul bancar expus si tot ce inseamna fisiere, a trebuit sa alerge peste tot si sa faca o groaza de formalitati ca sa isi blocheze datele personale ce erau in telefon. Concluzia: mai ales in zonele delicate – banca, mail, facturi, cine stie ce abonamente sau plati – nu folosi telefonul.
Pentru asemenea treburi ai laptop/PC. mult mai sigure si mai usor de manevrat. Inteleg ca telefoanele sunt un fel de asistenti personali ai sec XII, dar nu iti lasa datele la indemana pe un device atat de mic, ce se poate pierde, distruge sau fura atat de usor. Azi il ai, maine nu (si crede-ma, ar fii tare pacat sa-ti pierzi securitatea online). A da, si nu te mai expune atat pe internet. Nu trebuie sa stie Gigel din Braila unde esti tu in clipa asta, ce faci si cu cine esti.
Precautia la volan (telefonul). Mergi cu 80km/h, asculti o muzica buna si te relaxezi singur/a in masina. Dintr-o data telefonul suna si tu citesti pe ecran “Seful”, care sigur are ceva important de spus, ca intotdeauna. Te decizi sa iei telefonul si sa raspunzi.
Te uiti unde e si il apuci, raspunzi si il pui la ureche, dar airbag-urile se declanseaza neasteptat, iar dupa cateva minute vezi pe cineva stand intins pe trecerea de pietoni pe care tu nu ai vazut-o. Tu cautai telefonul, iti amintesti?
Ce regreti mai mult, ca ai distrus viata unui om dintr-o stupizenie sau ca ti-ai pierdut libertatea dintr-o stupizenie – lasa-ma sa ghicesc, ambele. Un exemplu dur, dar nu exagerat si la ordinea de zi. Nu sunt un sfant, vorbesc la telefon la volan, dar il pun pe speaker. Asta nu-i ceva bun neaparat. Creierul uman nu e capabil sa efectueze actiuni multiple, pastrand in acelasi timp la eficienta maxima. Deci, tu iti pierzi calitatile de sofat, daca efectuezi si alta actiune in paralel (si fii sigur ca si cealalta actiune va avea de suferit).
Acum vei spune ca ai capacitati de multi tasking. Sunt chestii dovedite stiintific de psihologi, voi raspunde eu. Pe scurt: ori conduci, ori stai pe telefon. Video-ul urmator este un caz ce m-a impresionat si dovedeste ca e o idee buna sa eviti folosirea telefonului in anumite momente
This video can save your life
Precautia in locuri aglomerate. Ti s-a intamplat sa ai bunuri de valoare la tine si sa traiesti cu teama ca cineva ti le-ar putea fura, iar tu nu ai avea cum sa reactionezi? Nu vreau sa fac discriminari intre sexe si sa spun ca fetele sunt tinte mai usoare. In primul rand ca sa nu fii o tinta nu trebuie sa-ti etalezi bunurile de valoare in zone cu risc major de furt. Trebuie sa fii in alerta si sa observi oamenii din jurul tau.
Idei bune sunt sa nu ai bijuterii la vedere, sa tii geanta sau borseta in partea din fata (nu da prilejul sa fii jefuit din spate), ghiozdanul e util sa-l tii in campul tau vizual in mijloacele de transport in comun (eu spre exemplu tin ghiozdanul pe un scaun alaturat sau la picioare pentru a-l avea in siguranta. Alta idee buna e sa iti legi in jurul mainii sau piciorului curelusa gentii, daca vrei sa te relaxezi putin), portofelul sau telefonul nu trebuie sa fie niciodata in buzunarele din spate, in buzunare usor accesibile sau unde sunt sanse mari sa cada.
Nu mai tineti telefonul in buzunarul din spate
Fetelor, aici voi: nu mai stati cu jumatate de telefon scos in buzunarul din spate, oricine il poate lua.
Precautia cu alti oameni. Nu toata lumea iti vrea binele. Multi vor doar sa profite pe seama ta, sa iti dauneze sanatatii sau sa te lase cu un minus financiar.
Cel mai bine e sa eviti astfel de persoane si sa eviti locurile ce te pot aduce in contact cu ele. Cred ca e stiuta de toata lumea replica Sa nu vorbesti cu strainii. Acum nu fac pe parintele, va descurcati ?
Aceste cateva exemple iti pot dovedi cum imperiul tau se poate destrama in cateva secunde, din cauza unui moment in care ai clacat si nu ai avut spatele asigurat.
Asadar nu trebuie sa exageram in a fii precauti, dar trebuie sa ne punem siguranta personala pe primul plan, iar viata e cel mai valoros lucru pe care il avem.