5 lucruri in care sa investeti

5 lucruri in care sa investeti

Atat timp cat iti vei satisface nevoile primare, restul banilor pe care ii obti sunt destinati cheltuielii sau economiei (care va duce tot la o investitie, in cele din urma); cum ii cheltui, depinde numai de tine.

Banii sunt facuti sa circule. Daca stii sa ii investesti in experiente, nu in obiecte, vei investi in tine.

“Banii sunt foarte importanţi doar atunci când nu îi ai.” – Sting

Asadar, in ce e bine sa investesti?

  1. In calatorii si expeditii – Desi pare un cliseu si in acelasi timp cel mai previzibil raspuns, mi se pare cel mai eficient mod prin care te poti dezvolta. Din experienta personala si din spusele unor calatori in jurul lumii, pe care i-am cunoscut in timp, pot afirma ca explorand locuri noi, cu rucsacul in spate, o rulota in spatele masinii, cu bicicleta sau chiar avionul, iti vei dezvolta o latura polivalenta inspre toate domeniile. Pe langa faptul ca vei vedea locuri noi, vei cunoaste culturi si oameni – fapt ce iti permite sa iti creezi o opinie proprie asupra lumii in care traiesti – vei stii sa iti administrezi mai bine resursele energetice si financiare, vei invata cum sa te descurci in situatii noi si cum sa abordezi o problema majora, de moment. Deci, chiar daca este o expeditie montana sau un city break intr-un oras apropiat, tot vei avea ceva de invatat.
  2. Investeste in oameni – A nu se confunda cu a dona sau a investi intr-o campanie umanitara. Prin “a investi in cineva” ma refer la a-ti dedica din timpul tau pentru a invata pe cineva o anumita deprindere. Sa spunem, prin absurd, ca ma pricep la fotografie. Cunosc o persoana careia ii place acest domeniu, dar nu poseda cunostinte sau o camera profesionala. Desigur ca nu o sa ma apuc eu acum sa ii cumpar obiective si camere foto, dar ar ajuta mult daca as investi timp si intelegere in hobby-ul sau. Daca stiu ca isi doreste asta cu adevarat, mi s-ar parea un gest onorabil sa o invit la o sedinta foto unde sa o invat cum sa faca poze cu un DSLR.
  3. Investeste intr-o cauza umanitara – Precizez prima data ca poti face asta doar daca e ceva in care crezi cu adevarat si daca faci gestul din tot sufletul, pentru ca vrei sa ajuti, nu fiindca vrei sa te lauzi pe Facebook dupa. O donatie sau un ajutor nu se rezuma doar la ceva material, poti chiar tu sa te implici in acea cauza, ca voluntar, si astfel sa iti dedici din timpul, sufletul si energia ta pentru a face ceva bun. Cu ce te ajuta pe tine asta? Ei, gandeste-te ca si eu am ajutat la randul meu. Pot spune ca nimic nu se compara cu bucuria sincera de pe chipul unui copil orfan ce isi despacheteaza, intr-un fel minutios, pachetelul cu numele sau, in perioada Craciunului. Bucuria acelui moment te va urma toata viata si te vei simti o persoana mai buna, superioara doar pentru ca ai puterea sa ajuti, nu pentru ca ai ceva ce altcineva nu are. Ideea e sa ii faci pe cei din jurul tau fericiti, astfel te vei inconjura de oameni fericiti, ceea ce intr-un final te va bucura si pe tine. Boomerang of kindness, sintetizat.
  4. Cauta-ti noi pasiuni si invata continuu – Participa la cat mai multe workshop-uri. Mie imi place muntele, iar acum 2 ani am fost intr-o tabara unde, pe langa expeditii montane, am facut si cursuri de franghii si catarari. Mi-am dat seama ca e ceva ce mi-ar place sa fac, asa ca zilele astea am pus ochii pe un curs de alpinism, pentru amatori, ce va avea loc undeva prin septembrie. Prin ideea asta, nu vreau decat sa inspir cat mai multi oameni sa isi gaseasca noi pasiuni si sa investeasca in acestea. Nici macar nu ai de unde sa stii ca nu iti place ceva, pana nu ai incercat. Deci, cauta eventuri pe Facebook (macar il poti folosi constructiv, de data asta), site-uri pe domeniul ce te intereseaza, tabere, cursuri si workshop-uri.
  5. Investeste in obiecte anexe pasiunilor tale – Am spus, pe la inceput, sa nu investesti in obiecte; dar este o idee, mai multe decat geniala, sa investeti in obiecte ce iti deschid noi drumuri sau te duc la next level. Poti cumpara o cursiera, ca apoi sa parcurgi sute de km, in loc de zeci, poti cumpara un briceag mai bun, asta te va ajuta categoric in camping, poti sa iti cumperi o chitara, ca apoi sa inveti sa canti la ea si sa creezi atmosfera in locurile in care mergi sau poti investi intr-un curs. Anul trecut am participat la o conferinta Google despre SEO si marketing online.

Ulterior am urmat un curs online timp de cateva saptamani, iar in cele din urma am dat un test si am primit o diploma. Diploma nu e neaparat utila, dar cursurile dobandite ma ajuta chiar acum.

Cine se gandea, acum un an, ca voi incepe un site, iar cunostintele despre SEO ma vor ajuta? Deci repet; incearca lucruri noi, chiar daca par irelevante pe moment.

Deci, ti-am dat de gandit ce vrei sa faci cu banii stransi cu atat efort? Vrei sa iti iei o haina de firma, sa calatoresti undeva alaturi de prietenii tai sau sa stai in oras si sa ii cheltui pe suc si inghetata, in timp ce dai check-in-uri si snap-uri constante catre toti oamenii?

Eu prefer sa ma rup de lume si sa investesc in mine, sa invat cat mai multe, sa inspir oameni si sa calatoresc.

De altfel, sper ca te-am inspirat in a-ti gasi o noua pasiune, in a-ti dezvolta o pasiune curenta sau macar in a-ti administra mai bine banii obtinuti cu stradanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *