Pandantive din argint

Descoperite in toate asezarile umane, inca din vremurile preistorice, podoabele au avut un rol foarte important in viata oamenilor, fiind creditate cu puteri magice, menite sa protejeze de boli, de vraji si alte forte supranaturale, de blesteme, de moarte in timpul razboaielor si asa mai departe. Apreciate de barbati si femei deopotriva, bijuteriile erau considerate talismane ori simple obiecte de infrumusetare, cert este, insa, faptul ca ele au marcat istoria omenirii, reprezentand un adevarat indicator al progresului civilizatiei umane si al fortei ei de a stapani elementele naturii, resursele subsolului.

Fie ca erau confectionate din oase, scoici, aur, argint, bronz, diverse aliaje ale acestora, pietre pretioase si semipretioase, etc., bijuteriile au constituit de-a lungul timpului un simbol al clasei sociale, al statutului profesional, al puterii si maretiei. Daca pentru egipteni aurul era metalul nepieritor, fiind asociat cu soarele, intruchiparea zeului suprem Ra, pentru greci argintul era metalul pretios inzestrat cu puteri tamaduitoare, asemanat lunii, fortelor nocturne si sursa de bogatie prin exploatarea minelor. Sub forma colierelor, lantisoarelor, bratarilor de mana ori de picior, cerceilor, inelelor, argintul este metalul pretios foarte raspandit in lume, mai ales datorita faptului ca este durabil, maleabil si mai ieftin decat aurul. Se considera ca purtarea unei bijuterii din argint inlatura spiritele malefice, blestemele si alte forte oculte, mai mult decat atat este si un bun antioxidant natural. Nu intamplator marinarii si exploratorii care calatoreau in corabii, puneau laptele si apa de consum in vase de argint, acestea pastrandu-le nealterate pentru mai multe zile. In alta ordine de idei, tacamurile si vesela din argint i-au ajutat pe aristocrati sa nu se imbolnaveasca de boli precum ciuma, holera, hepatita, etc., tocmai datorita proprietatilor antiseptice ale metalului pretios.

Ca atare, imbinarea dintre argint si simbolismul pandantivelor este una menita sa asigure starea de bine, de sanatate si prosperitate a acelora care le poarta. Potrivite atat pentru barbati, cat si pentru femei, pandantivele din argint au fost apreciate de-a lungul timpului, inlocuindu-le pe cele din aur masiv, raspandite in Egiptul Antic, iar marimea, forma si modelul lor au suferit diverse transformari. Daca egiptenii preferau ca podoabe pandantivele din aur, supradimensionate, astfel incat acoperau intregul piept si erau numite pectorali, impodobite cu pietre pretioase mari, grecii au descoperit finetea pandantivelor din argint, albe si stralucitoare in lumina soarelui si enigmatice in cea a noptii, ce reprezentau motive mitologice precum: discul din Phaistos, chipurile zeilor, mastile specifice comediei si tragediei, etc. Ulterior, secolul al XX-lea a marcat o reinventare a pandantivelor din argint, in sensul ca multi pictori celebri au fost atrasi de realizarea de noi modele de pandantive, pictate manual si originale. Acestea aveau motive animaliere, florale, etnice, mitologice si altele, insa erau cu atat mai valoroase cu cat erau semnate de artisti faimosi, printre care se numara Pablo Picasso si Salvador Dali.

Perioada contemporana mentine interesul pentru purtarea de pandantive din argint ca obiecte aducatoare de noroc, dragoste, bunastare, dar si ca scuturi menite sa indeparteze toate fortele raului. Tendintele merg in directia unor modele discrete, lucrate foarte atent si cu maiestrie, simbolizand motive religioase (crucea, chipul Mantuitorului, al Fecioarei Maria si a altor sfinti), motive tribale si etnice, florale, animaliere, semnele zodiacale, initiala numelui si altele, ornate cu diverse pietre pretioase si semipretioase: ametist, turcoaz, rubin, lapis lazuli, onix, coral, agat, perle, strasuri, cristale Swarovski, etc.

Indiferent de ocazie, un pandantiv din argint reprezinta un cadou potrivit si elegant deopotriva, care pune in evidenta orice tinuta si ii acorda un plus de finete si mister.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *