Cetatea Dăbâca, monument istoric, este un loc deosebit de important pentru istoria Transilvaniei, deşi din ea a mai rămas doar un zid gros de piatră. De-a lungul anilor, zidul care înconjoară cetatea Dăbâca a fost supus unor grele încercări, mai ales când a avut loc invazia mongolă, moment în care a fost dărâmat şi turnul cetăţii.
Fortăreaţa, care are un diametru de peste 550 de metri, a fost o cetate regală şi apoi prin anii 1000-1300 reşedinţa comitatului Dăbâca, o unitate administrativă a Regatului Ungariei, care se întindea la acea vreme şi peste Ardealul nostru. Mai înainte de asta, localnicii povestesc că aici ar fi fost reşedinţa domnitorului Gelu.
Construcţia se află pe un deal şi, de la distanţă, este impunătoare nu prin înalţime ci datorită fapului că ruinele îşi arată vârsta.Se ajunge la monument, cunoscut şi sub titulatura de Cetatea Comitatului, pe un drum şerpuit care nu este nici măcar pietruit, acest lucru coferindu-i un farmec aparte. Zidul cetăţii are aproximativ trei metri lăţime iar turiştii se pot urca şi de acolo să privească împrejurimile de o frumuseţe care îţi taie răsuflarea.
Pietre din Cetatea Dăbâca au fost folosite la un moment dat pentru a construi castelul Teleki din Luna de Jos precum şi Castelul Banffy de la Bonţida.