E minunat sa ai un „strumf” de doi ani cu care sa te joci si pe care sa il observi zilnic cum creste, se dezvolta si isi manifesta curiozitatea in orice moment. Daca si tu esti mama, atunci cunosti foarte bine bucuria de a avea un „mini-tu” adorabil. In cazul in care esti in pana de idei si nu stii ce jocuri sa mai faci cu cel mic, atunci esti unde trebuie! Am sa iti dau cateva informatii pe care sa le pui in practica cu copilul tau de doi ani.
„Unul pentru tine, altul pentru mine”
Tot ce ai nevoie pentru acest joc este un set de anumite obiecte, cum ar fi creioane, pietricele sau nasturi de dimensiuni mai mari, dar si de o farfuriuta mica si de o cutiuta. Ceea ce trebuie sa faci este sa ii dai micutului tau mai multe din aceste obiece si sa ii ceri sa le imparta, rapetand „unul pentru tine si altul pentru mine„. In acest timp, el aseaza cate un obiect, atat pe farfuriuta sa, cat si in cutiuta care se afla in fata ta. Este posibil ca mai intai sa fii nevoita sa ii arati cum sa faca. Odata ce a invatat cum sa se joace cu tine, poti sa chemi un prieten de aceeasi varsta cu el sau un alt membru al familiei pentru a se juca impreuna si a imparti obiectele. Nu numai ca in urma aceastei activitati va stii ce inseamna sa imparta, dar va invata si sa numere.
Baschet „de interior”
Ceea ce trebuie sa faci este sa iei mai multe pagini de ziar sau foi si sa faci din ele mai multe mingiute. Elibereaza un spatiu din camera si indeparteaza orice obiect care ar putea fi spart, inainte de a incepe sa va jucati. Ati putea avea o competitie pentru a vedea cine arunca bilele de hartie cel mai departe. Apoi, ai putea sa asezi la o anumita distanta un cosulet si sa vedeti cine reuseste sa introduca bilele in el si cat de multe. Pe langa faptul ca este extrem de amuzant pentru micutul tau, il vei ajuta sa isi imbunatateasca coordonarea mana-ochi.
Mergand la picnic
Ai putea sa faci dintr-o zi una cu adevarat extraordinara mergand la un picnic. Si, sa stii ca nu este nevoie sa iesiti afara pentru asta! Ceea ce tu ai putea sa faci este sa asezi frumos o patura colorata pe podeaua din sufragerie. Ai putea sa pregatesti unele din mancarurile preferate ale micutului tau:
- sandviciuri cu carnita;
- batoane din morcovi sau alte legume;
- oua tari sau biscuiti.
Stati jos impreuna si incurajeaza-l sa isi imigineze ca va aflati in alt loc, cum ar fi, de exemplu, o padure plina de flori sau undeva, pe un munte plin de brazi si parfum de margarete. Ajuta-l pe micut sa faca cateva mici descrieri, folosind cuvintele pe care le stie deja sau sa introduci tu doua, trei cuvinte noi. Sa stii ca puiul tau va indragi povestea de la picnic si il vei ajuta, astfel, sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea.
„Ai grija sa nu cazi in mare!”
Ai putea sa creezi o cursa de obstacole acasa. In acest sens, trebuie sa va prefaceti ca acel covor pe care il aveti in sufragerie este marea si copilul tau trebuie sa ajunga in partea cealalata de camera fara sa se ude pe picioare. Aseaza pernute, reviste sau pagini de ziare pe jos, aceste obiecte jucand rolul unor pietre de trecere. Este un joc extrem de amuzant pentru micut si, in acelasi timp, il va ajuta sa isi imbunatateasca echilibrul si sa constiientizeze mai bine notiunea de spatiu.
Acestea sunt doar cateva exemple de jocuri amuzante pe care tu ai putea sa le faci cu micutul tau care, la aceasta varsta, incepe sa cunoasca lumea si sa se adapteze noului mediu. Cum va reusi sa faca asta? Invatand noi informatii zi de zi, dar si noi abilitati cum ar fi, sa manance singur, sa isi aseze jucariile la loc sau sa utilizeze olita portabila si sa renunte la scutece. Cred ca ai trecut si tu prin acest antrenament la olita si stii cat poate fi de solicitant pentru micutul tau sa faca aceasta trecere si de cata rabdare aveti nevoie amandoi. Dar stii ce se spune: cu rabdarea, treci marea! Si asta este valabil indiferent de care abilitate este vorba. Asadar, inarmeaza-te cu o doza mare de umor, de calm si da, de rabdare, si ajuta-ti copilul sa depaseasca cu brio orice obstacol si provocare pe care o va intalni in viata!